Guide: Välj rätt läppstift

Gammal studiobild på mig, med ett kallt, rött läppstift

Det är många som inte tänker på att ta med sina egna färger i beräkningen när de väljer färg på makeup och kläder. Beroende på om vi har mest kalla eller varma toner i ögon, hud och hår, så passar olika färger oss bättre. När jag gör färganalyser på klienter blir det så tydligt vilka färger man inte passar i, eftersom huden ofta blir gulaktig eller röd, rynkor och skuggor framhävs och man ser trött och åldrad ut med fel färger!

De allra flesta har en blandning av varma och kalla färger i sitt utseende, jag har t.e.x. grönt i mina ögon, även om jag har en kall askbrun färg på mitt naturliga hår och en kall hudton. Min kalla hudton gör gör att varma färger (som orange och brunt) får min hud att se onaturligt gul ut och eftersom jag har övervägande kalla färger i mitt utseende så ser jag bäst ut i kalla färger, som grått, blått, svart, kalla lila och rosa toner.

Har man övervägande varma färger i sitt utseende (som naturligt rött hår och fräknar, varmt gröna ögon och gul underton på sin hud) så passar man bäst i varma färger, som t.ex. aprikos och korall, mjukt benvitt och guld, varmt beige eller grönt med mycket gult i.

Läppstift är en av mina favoritprodukter när det gäller smink, för man behöver inte mycket makeup i övrigt för att se fixad och fräsch ut, men se till att välja rätt läppstiftsfärg till din hudton! Här är några tips!

1. Nude. Nudefärgade nyanser på läppstift gör att man ser fixad och lite mer ”well groomed” (svenskt uttryck?!) ut även om man inte ser sminkad ut. Men alla ”nudes” passar inte alla hudtoner! Vissa har en rosa ton (kall) och andra en mer beige (varm). Välj den ton som passar din hudton bäst.

2. Brunrött / Brunt. Använd bara brunröda toner ifall du själv har varma färger i ditt utseende. Annars framhäver ett brunrött läppstift skuggor, påsar och rynkor i ansiktet, och det vill ingen!

3. Kallt rosa, rödrosa. Passar de (som mig) som har kalla, och ganska kontrastrika färger. Välj korallfärgade rosa läppstift istället om du har varmt, gyllene/rött hår och en varm hudton. Satsa på ett lite ljusare rosa i samma ton som det här om dina egna färger är kalla men mjuka, och inte lika kontrastrika som mina.

4. Klassiskt rött. Även det klassiska röda läppstiftet finns i olika toner, och det kan vara lite trixigt att se ifall det har en neutral ton, eller är kallt eller varmt i tonen. Ett tips är att testa några röda toner bredvid varandra på handryggen, så kan man ganska snabbt se skillnad. Även här – välj ett läppstift som går mer åt orange om du har varma toner och ett som går mer åt rosa om du har kalla för att göra det mesta av dina egna färger. Ett neutralt rött läppstift passar alla. Även här, välj en lite mildare röd ton än den jag har, om du har mjukare färger.

Det var min korta läppstiftsguide! Vi hörs snart igen!

Rött läppstift piggar upp en helt vanlig, regnig måndag! 

About Lisa

Välkommen hit! Här på min blogg skriver jag om inredning, stil och mode, personlig utveckling och lchf. Du får också följa min vardag och alla mina olika projekt.  /Lisa
This entry was posted in Dagens makeup. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *